Tervetuloa uudistamaan sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa, lähihoitajien ja perustason ensihoitajien koulutusta!

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto uudistetaan ammatillisten perustutkintojen uuteen muotoon siten, että uusi peruste tulee voimaan 1.8.2024. Tutkinnossa otetaan käyttöön perustutkintojen yhteinen kriteeristö. Tämä edellyttää ammattitaitovaatimusten uudistamista, mahdollisesti myös tutkinnon muodostumisen muutoksia.

Sosiaali- ja terveysalalla on viime vuosien aikana toteutettu paljon lainsäädännön uudistuksia, annettu uusia määräyksiä, suosituksia ja ohjeita sekä saatu arviointi- ja ennakointituloksia.  Eri toimijoilta on saatu palautetta tutkinnon tuottamasta osaamisesta. Nämä asiat otetaan huomioon tutkintoa uudistettaessa.

Perustutkinnoille yhteiset tutkinnon osat ja kaikille perustutkinnoille yhteiset valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat on jo uudistettu, joten niitä ei nyt työstetä. Tällä verkkoalustalla valmistellaan tutkintokohtaisia pakollisia ja valinnaisia ammatillisia tutkinnon osia sekä tutkinnon muodostumista näistä. Tarkempia tietoja perustetyötä säätelevistä ja ohjaavista, tutkinnon perusteiden muotoon ja sisältöön liittyvistä asioista löydät Materiaalit -välilehdeltä ja täältä: Tutkinnon perusteiden sisältöön ja muotoon liittyviä ohjeita.

Perustetyön toteuttamisesta

Tutkinnon perusteiden laatiminen on Opetushallituksen lakisääteinen tehtävä, joka toteutetaan laajassa yhteistyössä alan eri toimijoiden; työelämän edustajien, koulutuksen järjestäjien, eri viranomais- ja asiantuntijatahojen sekä ao. työelämätoimikunnan kanssa. Opetushallitus on solminut hankintasopimuksen OSAO Edu Oy:n kanssa. Koulutuskuntayhtymä OSAOn asiantuntijat vastaavat sosiaali- ja terveysalan perusteluonnoksen valmistelusta yhteistyössä Opetushallituksen asiantuntijoiden kanssa.

Perusteiden uudistaminen toteutetaan avoimena, osallistavana prosessina mm. tällä verkkoalustalla ja työpajatyöskentelyin. Näistä löytyy tietoa Opetushallituksen verkkosivuilla https://www.

oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/sosiaali-ja-terveysalan-perustutkinnon-perusteet

Nyt on aika vaikuttaa siihen, millaisella osaamisella tulevaisuuden lähihoitajat ja perustason ensihoitajat työelämään siirtyvät. Tuothan oman osaamisesi perustetyöhön kommentoimalla tällä verkkoalustalla kehittyviä luonnoksia ja osallistumalla yhteisiin työpajoihin, kiitos!

Yhteistyöterveisin

Soila Nordström

soila.nordstrom@oph.fi

Kategoriat: Yleinen

1 kommentti

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 2024 - SotePT2024 & #183;4.4.2022 10:35

[…] soila.nordstrom@oph.fiSeija Kangas,2 kuukautta sitten […]

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *